VAROLUŞ HER ŞEYİ HALLEDER. Osho – Güven
SORULAR VE CEVAPLAR – syf.133
SORU. Aydınlanmamış biri de mutlak güvencesizlik içinde endişeden, depresyondan ve kaderden etkilenmeden yaşayabilir mi?
Mutlak güvencesizlik ve bunun içinde yaşayabilme kaabiliyeti, aydınlanma ile eş anlamlıdır. Kısacası, aydınlsnmamış hiç kimse mutlak güvencesizlik içinde yaşayamaz ve mutlak güvencesizlik içinde yaşayamayan kişi de aydınlanamaz. Bunlar iki ayrı şey değildir, aynı şeyin farklı iki yüzüdür. Güvenceszlik içinde yaşamak için aydınlanana kadar bekleme, hayır! Çünkü o zaman asla aydınlanamazsın.
Güvencesizlik içinde yaşamaya başla. Çünkü aydınlanmaya giden tek yol budur. Ve mutlak güvencesizliği düşünme. Tam da olduğun yerden başla. Olduğun gibiysen hiçbir şeyde mutlak olamazsın.Ancak kişinin bir başlangıç yapması gerekir. Ve başlangıçta endişe duyman, başlangıçta mutsuz hissetmen kesindir, ama sadece başlangıçta. Başlangıcı aşabilirsen, başlangıca tahammül edebilirsen ıstırap yok olur, kaygı kaybolur.
Bu mekanizmanın iyi anlaşılması gerekiyor. Kendini güvende hissetmediğinde neden kaygı hissediyorsun? Bu güvencesizlikten değil, güvence talebinden kaynaklanmaktadır. Kendini güvende hissetmediğinde endişeli hissedersin ve kaygı ortaya çıkar. Kaygı güvencesizlikten değil, hayatı güvenli bir yer haline getirme talebinden kaynaklanmaktadır. Eğer güvensiz bir hayat yaşamaya başlarsan ve hiçbir güvence talep etmezsen endie de ortadan kalkacaktır. Talep, endişeyi yaratır.
Güvencesizlik, hayatın doğasıdır. Bir Buda’ya göre tamamen güvencesiz bir dünyada yaşıyoruz; Bir İsa müridinin bakış açısına göre de dünya tamamen güvencesizdir. Ancak gerçeği olduğu gibi kabul ettiklerinden, hiçbir endişe içinde değiller. Bu gerçeği kabul edecek kadar olgunlaşmışlardır.
Benim olgunluk ve olgunlaşmamışlık tanımım bu şekilde. Olgunlaşmamış dediğim kişi, kurgular ve hayaller içinde gerçekliğe karşı savaşan kişidir. Bu adam olgunlaşmamıştır. Olgunluk ise gerçeklikle uzlaşmak demektir, hayalleri bırakmak demektir ve gerçeği olduğu gibi kabul etmektir. Bir Buda olgundur, yaşamı olduğu gibi kabul eder. Ölümü de kabul eder. Olgunlaşmamış kişiye gelince, herkesin öleceğini ama kendisinin asla ölmeyeceğini düşünür.
Bir şey olacak ve kurtarılacaksın öyle mi? Masallarda, çocuk hikayelerinde yaşıyorsun. Olgun insan, yaşam ve ölümün bir arada olduğunu kabul eden kişidir. Ona göre ölüm bir son değil, hayatın zirvesidir. Hyatın başına gelen kaza gibi bir şey değildir; hayatın tam kalbinde büyüyen bir şeydir. Büyür ve zirveye ulaşır. Kısacası, olgun kişi ölümü kabul eder ve böylece ölüm korkusundan arınır. Güvence diye bir şeyin mümkün olmadığını kabul eder. Güvenli görünen bir cephe yaratabilirsin, bankada çok paran olabilir, cenneti güvence altına almak için hayır kurumlarına bağış yapabilirsin;
HER ŞEYİ YAPABİLİRSİN, AMA DERİNLERDE HİÇBİR ŞEYİN GERÇEKTEN GÜVENCEDE OLMADIĞINI BİLİYORSUNDUR.
Osho – Güven
Bu konuya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...